Ik krijg vaak de vraag hoe het zit met bepaalde specifieke rechten en arbeidsvoorwaarden. De eerste vraag die ik dan altijd stel is of er een CAO van toepassing is. In deze blog vertel ik je meer over hoe en waar je je rechten en plichten kunt vinden, omdat dit kan verschillen per werkgever.
Wat is een (algemeen verbinden verklarende) CAO
Er zijn een aantal branches waarbij de overheid een CAO oplegt. Dit is dan een algemeen verbinden verklarende CAO. Je bent als bedrijf in die branche dan verplicht om die CAO toe te passen op je bedrijf. Je hebt dan geen keus als werkgever. Er zijn ook CAO’s die bedrijven kunnen gebruiken maar niet verplicht toe zijn. Als bedrijven geen CAO moeten of willen gebruiken dan hebben zij vaak een eigen personeelshandboek met regels en uitgebreide contracten waar alles in staat.
Alleen positief afwijken toegestaan
Bedrijven mogen alleen in positieve zin afwijken van een CAO. Het mag er dus alleen beter op worden en niet slechter. Vaak staat er in een contract genoemd welke CAO van toepassing is.
Stappenplan om te weten wat je rechten en plichten zijn
Stap 1: Kijk of er een algemeen verbindend verklarende CAO van toepassing is. Indien dit het geval is overruled deze alles en gelden de afspraken in deze CAO!
Stap 2: Kijk of er een gewone CAO van toepassing is, vaak staat dit in het contract genoemd. Je kan dan in deze specifieke CAO alle regels en afspraken terug vinden.
Stap 3: Indien er geen CAO van toepassing is kijk dan of er een personeelshandboek is en wat er in het contract staat. In een contract tekent de werknemer voor akkoord van bepaalde documenten. Deze regels in het contract of personeelshandboek mogen niet slechter zijn dan hetgeen bij wet is vastgelegd.
Kortom controleer de documenten die van toepassing zijn en zoek hierin je antwoorden. Zorg dat je vooraf al weet waar je voor tekent. Lees hierover meer in mijn eerdere blog over hoe je de beste arbeidsvoorwaarden onderhandelt en waar je op moet letten.
0 reacties