Ik hoor veel negatieve verhalen over bedrijfsartsen. Werknemers voelen zich niet serieus genomen of ervaren geen begrip voor hun situatie. Een bedrijfsarts beoordeelt je mogelijkheden en beperkingen en bepaalt of er (gedeeltelijke) arbeidsmogelijkheden zijn. De bedrijfsarts heeft een analyserende, begeleidende en adviserende rol. Hij schrijft een advies welke als richtlijn geldt voor werkgever en werknemer waarmee partijen samen gaan werken aan herstel.
Toch gebeurt het regelmatig dat werknemers zich niet kunnen vinden in dit advies en soms meer zouden moeten dan zij zelf vinden dat zij aan kunnen. Een werknemer kan zich dan heel machteloos voelen. Per 1 juli 2017 is er een wetswijziging die een second opinion mogelijk maakt voor werknemers.
Vóór 2017 alleen een deskundigenoordeel bij UWV
Voor 2017 was het zo dat wanneer je het als werkgever of werknemer niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts, je een second opinion kon aanvragen bij het UWV. Dit heet het UWV deskundigenoordeel. Voor de partij die het aanvraagt kost dit geld, waarbij het bedrag voor de werkgever hoger is dan voor de werknemer. Het UWV keek dan mee naar het oordeel van de bedrijfsarts.
Een second opinion bij een andere bedrijfsarts
Vanaf 1 juli 2017 geldt de wetgeving die het mogelijk maakt om gebruik te maken van een second opinion bij een andere onafhankelijke partij/bedrijfsarts. Even een paar feiten op een rij:
- Alleen een werknemer kan een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. (De werkgever zal alsnog een UWV deskundigenoordeel moeten aanvragen.)
- De werkgever moet hieraan meewerken. De werknemer heeft recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts.
- De bedrijfsarts moet de werknemer de mogelijkheid geven dit te doen.
- De werkgever bepaalt de partij voor de second opinion maar een OR moet instemming geven en heeft hiermee een krachtige rol. De OR kan er namelijk voor pleiten om een zo onafhankelijk mogelijke partij op te nemen in de procedure en hiermee het vertrouwen bij de werknemers te vergroten.
Wie kan je benaderen voor een second opinion?
In de nieuwe wetgeving staat dat werkgevers verplicht zijn om een lijst op te stellen met bedrijfsartsen en arbodiensten voor een second opinion. Je kan als werknemer kiezen uit deze lijst. De werkgever moet ervoor zorgen dat dit een partij is buiten de huidige samenwerkingspartij (veelal een arbodienst). Dit om de onafhankelijkheid van een objectieve second opinion te waarborgen.
Wie betaalt de second opinion?
Hierbij hebben we het over de second opinion bij een andere onafhankelijke bedrijfsarts en dus niet het UWV deskundigenoordeel. Wanneer de werknemer iemand kiest van de beschikbare lijst, zijn de kosten voor de werkgever. Wanneer de werknemer voor een andere externe partij wilt kiezen, kan dit en zal de werkgever alleen hoeven betalen wanneer deze hiermee instemt. Stemt de werkgever niet in met de kosten, dan zal de werknemer deze zelf moeten betalen. Ook hoeft de primaire bedrijfsarts niet mee te werken met het delen van informatie en kennis met een externe partij buiten de vooropgestelde lijst.
Het advies van de second opinion arts wordt teruggekoppeld aan de eerste primaire bedrijfsarts. De primaire bedrijfsarts zal beslissen wat hij meeneemt in zijn advies richting de werkgever.
UWV deskundigenoordeel
Kun je je als werknemer nog steeds niet vinden in het advies van de second opinion arts, dan kun je altijd alsnog een UWV deskundigenoordeel aanvragen.
Ondanks dat het niet hetzelfde is, kun je er ook voor kiezen om een UWV deskundigenoordeel aan te vragen in plaats van een second opinion. De kosten voor de werknemer zijn € 100,00 en als de werkgever het aanvraagt dan zijn de kosten € 400,00. Wanneer er sprake is van een goede arbeidsrelatie, kun je dit in gezamenlijk overleg met behulp van je werkgever aanvragen. Meestal staat de werkgever ervoor open om de aanvraag (deels) te vergoeden.
Momenteel wordt het UWV overspoeld met aanvragen voor een deskundigenoordeel waardoor zij op hun website aangeven het niet aan te kunnen. Hierdoor kan het langer duren voordat jouw aanvraag wordt behandeld. Je wordt door een medewerker van het UWV telefonisch benaderd om te bespreken of er andere manieren zijn om je te kunnen helpen. Let op: het UWV belt anoniem.
Blijkt na dit gesprek dat er echt geen andere mogelijkheden zijn, dan nemen zij jouw aanvraag in behandeling. Houdt dan rekening met een langere wachttijd totdat je een deskundigenoordeel ontvangt.
Let op: laatste advies van de eerste bedrijfsarts is leidend! Re-integratietraject loopt door.
De werkgever moet uitgaan van het laatste advies van de primaire bedrijfsarts, totdat het nieuwe advies bekend is. Dus tot die tijd loopt alles met betrekking tot de re-integratie gewoon door. Het aanvragen van een second opinion is voor de werkgever en werknemer dus géén vrijstelling van re-integratieactiviteiten!
Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?
De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.
Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.
Hallo, ik vraag me af of ik na of tijdens het aanvragen van het deskundigen oordeel UWV alsnog een second opinieonderzoek mag aanvragen bij een andere bedrijfsarts en of dit wel zinvol is. Alvast bedankt voor een response en met vr. Groeten, KaDe
Je kan optioneel beide wegen even inzetten en kijken hoe men erop reageert.