...
Gepubliceerd op 26 december 2024
Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte en waar moet jij opletten?
Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte en waar moet jij opletten? | De Ontslagexpert

Je bent al langere tijd ziek en je krijgt de WIA keuring. Die WIA keuring heb ik ook gehad en dit is allemaal een ontzettend spannende tijd. Wat gaat er gebeuren? Hoeveel wordt je afgekeurd? Waar ben je aan toe maar ook financieel? En wat gaat er gebeuren wanneer je nog een werkgever hebt? In deze blog leg ik je uit hoe ontslag na 2 jaar ziekte werkt en waar je op moet letten. Bekijk ook onderstaande video.

Na 2 jaar ziekte vervalt het ontslagverbod wegens ziekte.

Wanneer je als werknemer twee jaar ziek bent dan volgt er meestal een (gedeeltelijk)ontslag. Dit is ook iets wat je helaas meestal niet kunt tegenhouden. Na twee jaar ziekte is namelijk het ontslagverbod wegens ziekte opgeheven. En zeker als je werkgever je niet meer in dienst wilt houden, dan houdt het meestal wel op ook al zie jij bijvoorbeeld nog wel aangepaste werk mogelijkheden. Dit is vaak een strijd die je niet zomaar gaat winnen en die veel energie gaat kosten. Wij zeggen daarom meestal zorg voor een eerlijk kloppend ontslag waarbij je netjes krijgt waar je recht op hebt. 

Ik wil niet met ontslag?

Je kan alleen strijden om in dienst te blijven (na 2 jaar ziekte) wanneer je kunt aantonen dat je binnen 26 weken volledig (alle contracturen) gaat herstellen in je eigen functie en/of ander werk bij de werkgever. Je kunt dan geen VSO (vaststellingsovereenkomst) tekenen en dan hoef je daar niet aan mee te werken. De werkgever moet dan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV en zij (het UWV) nemen ook contact met jou op. Je kunt dan uitleggen aan het UWV dat je van mening bent dat je herstelt binnen 26 weken. Mogelijk kun je dan je ontslag tegenhouden. Het UWV kijkt met name tijdens de ontslagvergunning ook naar het rapport van de bedrijfsarts en of je WIA beslissing. En bepaald aan de hand van de informatie hierin of die een ontslagvergunning toekent.

Wanneer kunnen wij je helpen met ontslag?

Onderstaand heb ik genoteerd wanneer wij je wel kunnen helpen:

  • Wij kunnen je helpen zodra je WIA beslissing binnen is. Wij (jij) kunnen dan namelijk je werkgever gaan vragen om een ontslagvoorstel. Werkgevers mogen mensen nog in slapend dienstverband houden. Er is echter jurisprudentie dat, wanneer een werknemer tijdens een slapend dienstverband om ontslag vraagt, een werkgever hieraan moet meewerken. Vragen om je eigen ontslag kan soms (financiële) nadelen hebben dus overleg dit altijd met ons. 
  • Wij kunnen jou helpen zodra je werkgever begint te pushen op ontslag. We kunnen dan of de werkgever van je nek af halen door te vragen even geduld te hebben en de WIA beslissing af te  wachten of we gaan toch al werken aan het klaarmaken van je VSO voor straks. Dit zorgt er vaak voor dat een werkgever dan weer even geduld krijgt. We zijn ‘bezig’ en dat geeft hen rust.  
  • Wij kunnen jou helpen zodra er concreet een ontslagvoorstel/VSO over de brug is. Wij toetsen of je al aan deze VSO kunt meewerken of dat deze VSO te vroeg komt.

Kortom neem contact op zodra er concreet gesproken wordt over ontslag en/of jij concreet een VSO ontvangen hebt bij voorkeur nadat de WIA beslissing binnen is. 

Ontslag na twee jaar ziekte is op twee manieren mogelijk:

  • Ontslagvergunning UWV
  • Vaststellingsovereenkomst = VSO

Veel werkgevers kiezen voor een VSO omdat dit sneller is en partijen vrij zijn om met elkaar af te spreken wat men wil, maar er gaat via deze weg vaak veel mis. Verkeerde bedragen of niet dezelfde minimale rechten als via een ontslagvergunning UWV. We zien 1 kloppende VSO per maand. Dit is schrijnend.

De voorkeur is ontslag middels een VSO.

Je voorkeur is eigenlijk altijd de VSO omdat je dan een unieke kans krijgt bedragen en aantallen allemaal goed vast te leggen. Bij het UWV krijgt een werkgever alleen toestemming om je te mogen ontslaan. De voorwaarden (bedragen) krijgen ze daar niet mee en ze kunnen dan ook zelf doen waar zij zin in hebben. De VSO voorkomt vaak de weg naar een rechter omdat je een unieke kans krijgt alles in een keer goed vast te leggen. De VSO is vervolgens bindend en daar mag men niet meer van afwijken.

Dus tip: je voorkeur voor een ontslag is altijd de VSO en niet de ontslagvergunning UWV.

Waarom je liever een VSO dan een UWV ontslagvergunning krijgt lees je hier: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/ontslag-2-jaar-ziek/hoe-werkt-ontslagvergunning-uwv/

Kan je ontslagen worden terwijl je WIA beslissing nog niet binnen is?

Het antwoord is ja. Je werkgever kan een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen wanneer je WIA beslissing er nog niet is maar je wel de 104 weken ziekte bent gepasseerd. Ook kunnen werkgever en werknemer in bepaalde situaties eerder een VSO tekenen dan dat de WIA beslissing binnen is. Wat wel of niet slim is om te doen leggen we uitgebreid uit in de volgende blog: ”Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen wanneer mijn WIA beslissing nog niet binnen is?” Hierin leg ik tevens de 26 wekeneis uit.

Tip 1: Overleg altijd met ons of je wel al wel of niet met ontslag wilt en kunt gaan. Dit is echt maatwerk wanneer je WIA beslissing er nog niet is.

Tip 2: Mocht je werkgever eigenrisicodrager zijn dan kan het gebeuren dat je werkgever bezwaar gaat maken tegen je WIA uitslag. Eigenrisicodrager werkgevers hebben er namelijk baat bij dat je zo min mogelijk afgekeurd wordt, omdat dit hen bakken met geld kost achter de schermen. Dit komt omdat eigenrisicodragers 10 jaar achter de schermen jouw WIA uitkering betalen. Hoe hoger de afkeuring hoe hoger de kosten voor werkgever.

Uitzondering IVA toekenning deze wordt door de overheid betaald en niet door het UWV of de eigenrisicodrager werkgever.

Tip 3: Vertrouw hen niet op hun blauwe ogen en de beste intenties en de goede relatie met elkaar. Wij zien maar 1 kloppende VSO’s per maand. Overal staan verkeerde bedragen en niet kloppende ‘rechten’ op papier. Ze verkopen het soms (bewust) als een goede deal wat het soms echt niet is! En let ook op dat veel werkgevers niet dagelijks te maken hebben met ontslag na 2 jaar ziekte. Daarom hebben ze er vaak zelf ook geen verstand van.

Tip 4: Is je WIA beslissing uitslag te laat en klopt die niet meer met de benoemde beslis datum in de brieven van het UWV dan kan je hen in gebreken stellen. Dit kan zowel vanuit werkgever als de werknemers kant. Je krijgt dan een boete bedrag per dag te laat. Deze boete die jij als werknemer krijgt kan oplopen tot op dit moment 1442 euro. Zitten wel een aantal voorwaarden aan maar verdiep je hierin in en bespreek dit met je werkgever. Mijn ervaring is dat wanneer partijen de ingebrekestelling sturen en indienen de WIA aanvraag ineens een stuk vlotter verloopt en je boven op de stapel komt. Blijf het UWV ook gewoon actief nabellen.

Tip 5: Heeft je werkgever toch geen geduld om te wachten op je WIA beslissing en willen ze toch al een ontslag regelen dan kun je contact met ons op nemen. In sommige situaties kunnen we toch alvast een ontslag regelen. Voordeel hiervan is dat jij sneller al je geld krijgt. 

TEKEN NIKS!

Het allerbelangrijkste is: TEKEN NIKS voordat je weet waar je recht op hebt en een ontslagexpert alles gecontroleerd heeft. 

Mijn werkgever wil mijn ontslag regelen terwijl mijn WIA beslissing nog niet binnen is?

Er zijn nu veel achterstanden bij het UWV waardoor veel WIA beslissingen pas weken of maanden na de twee jaar ziekte periode definitief vallen. Sommige werkgevers komen daarom nu al eerder met een ontslagvoorstel/VSO. Of je al eerder je ontslag kan vormgeven ligt aan je situatie en een aantal juridische eisen. Dit vergt absoluut maatwerk en al verdieping in je dossier. Werk hier dus niet aan mee zolang je geen ontslagexpert aan je zijde hebt. Lees: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/ontslag-2-jaar-ziek/vaststellingsovereenkomst-tekenen-wanneer-mijn-wia-beslissing-nog-niet-binnen/

Vanwaar de haast om het ontslag te regelen?

Een werkgever krijgt de transitievergoeding na twee jaar ziekte gecompenseerd/terug van het UWV. Echter is dit maar tot aan het moment van twee jaar ziekte. De transitievergoeding die na twee jaar ziekte blijft doortellen krijgt de werkgever niet vergoed. Daarom hebben sommige werkgevers haast om het ontslag zo snel mogelijk na twee jaar ziekte te regelen.

Wanneer kunnen we toch wel een ontslag regelen eerder dan de WIA beslissing?

In sommige gevallen kunnen we toch eerder het ontslag afhandelen dan dat de WIA beslissing binnen is. Hiervoor moeten we echt al inhoudelijk je dossier oppakken. We moeten bijvoorbeeld controleren of er nog een loonsanctie opgelegd kan worden. Na een bepaalde periode kan dit namelijk niet meer en dan is het ontslag toch al mogelijk. Je kunt namelijk niet al met ontslag zijn, als de werkgever een loonsanctie opgelegd krijgt van een extra jaar. Lees ook de blog wat betekend een loonsanctie voor mij als zieke werknemer?

Realiseer je dat een werkgever een ontslagvergunning UWV kan krijgen!

Wanneer je werkgever kan aantonen en bewijzen dat je binnen 26 weken niet gaat herstellen, de 2 jaar ziekte periode voorbij is en de loonsanctie opleg periode voorbij is, dan kan deze zonder WIA beslissing een ontslagvergunning van het UWV krijgen voor jou. Daarom moeten we soms toch aan de bak met een VSO en klanten hier toch al eerder mee helpen omdat de voorkeur altijd de VSO is. We moeten dan kijken of we al een VSO kunnen aangaan en of de werkgever een ontslagvergunning UWV zou kunnen krijgen. Wanneer we namelijk nog geen VSO kunnen aangaan (aan de hand van juridische eisen die wij checken) zal de werkgever ook geen ontslag vergunning van het UWV krijgen. In deze situatie mag en kan je geen fouten maken! Schakel dus hulp in.

PAS OP! Er gaat veel mis met de berekening van de transitievergoeding.

Helaas worden er (on)bewust ontzettend veel fouten gemaakt in de berekening van de transitievergoeding. Zo telt opvolgend werkgeverschap mee of bijvoorbeeld bedrijfsovername. Zo telt je brutosalaris volwaardig mee dus niet rekenen met het % loon wat je nu krijgt door ziektekorting hierop. Er moet 8% vakantiegeld bij opgeteld worden. Er zijn toeslagen, bonussen, 13de maand en winstuitkeringen die mogelijk mee tellen in de hoogte bepaling van de transitievergoeding. Alleen al op dit vlak, deze controle van de transitievergoeding door mij, hebben veel van mijn klanten al extra geld opgeleverd.

Wat kunnen wij voor je betekenen in het ontslag?

Allereerst iedereen moet zijn ontslag ALTIJD laten controleren door een expert. Ik zeg altijd kies een partij waar jij je goed bij voelt en vertrouwen in hebt. Wij ontlasten en ontzorgen jou van A tot Z. Lees hier meer over wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Klanten Ervaren, rust, steun en toeverlaat!

De klanten die ons inschakelen ervaren rust en vinden de zekerheid dat alles goed gebeurt ontzettend belangrijk zodat zij met een gerust hart kunnen tekenen. Het is vaak voor WIA kandidaten in de toekomst geen vetpot meer en een grote financiële achteruitgang. Het is dan wel fijn om zeker te weten dat je netjes je laatste euro’s krijgt. Gewoon een eerlijk ontslag en dat er op een fijne manier is onderhandeld en waarbij je krijgt waar je recht op hebt.

Valt er dan nog te onderhandelen wanneer er sprake is van een VSO na twee jaar ziekte?

Het lastige is, dat alle gouden bergen die online beloofd worden door partijen vaak niet kloppen. Laat je dus niet lekker maken. De kantonrechtersformule is oud en wordt zelfs in gewone ontslagzaken niet meer gehanteerd. Er is gewoon een keiharde vaste basis deal waar iemand na twee jaar ziekte recht op heeft. Dat zal je via een ontslagvergunning ook te horen krijgen en de uitdaging zit hem erin om deze minimale deal te krijgen in je VSO. Dit komt omdat partijen dus in een VSO vrij zijn met elkaar af te spreken wat men wil. En daardoor is er ruimte voor werkgevers om dus foutieve zaken door te voeren. Er worden ontzettend veel fouten gemaakt en dan gaat het om honderden soms duizenden euro’s. Dus er valt zeker wel te onderhandelen binnen deze kaders! En dit doen wij tot op heden met groot succes!

Voorbeeldcase resultaat ontslag na 2 jaar ziekte:

Wij hielpen laatst een dame die een hele goede band met haar werkgever had. Ze wilde het toch voor de zekerheid laten controleren. Er zat een verschil in de  transitievergoeding van € 2.500,00 en € 7.000,00 verschil in het verlof saldo. Dit kwam omdat de begin en einddatum van de transitievergoeding berekening niet klopte en bepaalde emolumenten niet waren meegenomen. Daarnaast was werkgever van mening dat bepaald verlof kwam te vervallen terwijl wij de CAO juridisch toch anders interpreteerde. Zij zelf dacht dat de transitievergoeding ook wel klopte want die had ze zelf ook berekend. Helaas dus toch fout! Deze zaak leverde € 9.500,00 bruto op voor de klant.

Er zijn ook werkgevers die het wel goed doen:

Heel eerlijk het komt zelden voor dat alles klopt. We hebben de grootste winst en discussies op de transitievergoeding en het aantal verlofuren. Nogmaals bij veel klanten levert dit soms veel geld op. Andere klanten zijn gewoon ontzettend blij als ze met een gerust hart kunnen tekenen. Ook al is de winst dan minimaal geweest. Ze zijn ontlast in een stressvolle tijd en weten zeker dat er niet nog honderden of duizenden euro’s in zat. Want wellicht zonder dat je het weet ben je toch iemand uit de voorbeeldcase. Om erachter te komen wat er uit je zaak te halen valt, moeten wij toch echt alle stukken doornemen en inhoudelijk naar je dossier kijken. 

Vooraf vragen om juridische kosten?

Wij raden dit af. Waarom? Omdat werkgever dan heel snel en makkelijk nee zeggen. Wanneer wij er dan later in de onderhandeling op terug willen komen en dit opnieuw willen bespreken is het antwoord heel simpel ‘we hebben duidelijk vooraf nee gezegd’ ‘het is iemands eigen keus dan om het alsnog te doen’. Terwijl het onderdeel is van ons werk om dit voor je uit te onderhandelen. In principe proberen we dus alles op de werkgever te verhalen. Lukt dit niet dan gaan we naar 50-50. En ieder mogelijk deel die je zelf zou moeten betalen proberen we te verrekenen met je ontslagvergoeding zodat je bruto netto voordeel hebt wat vaak een besparing van 50% is onderaan de streep.

Heb ik een advocaat nodig voor mijn ontslag?

Ik maakte hier een video over want je hebt helemaal geen dure advocaat nodig voor je ontslag. Sterker nog wij behalen vaak betere resultaten omdat wij met onze eigen ‘hr collega’s’ contact hebben en hen super goed begrijpen. Hierdoor weten wij een betere tone of voice aan te nemen wat ontzettend gewaardeerd wordt. Zware juristen taal naar je werkgever is helemaal niet nodig en werkt soms averechts: https://www.youtube.com/watch?v=RlvAezqEBic&t=82s

Krijgen waar je recht op hebt maar in goede harmonie.

Veel van mijn klanten willen in goede harmonie de zaken afsluiten en dit wil ik ook voor jou. Sommige klanten van mij hebben al 2 jaar strijd en stress van de ziekte situatie met hun werkgever en hebben een gespannen relatie met elkaar. Deze willen zelf liever zo min mogelijk contact met hun werkgever. Realiseer je dat het logisch is dat jij geen verstand van zaken hebt. Realiseer je dat je werkgever bekend is met het feit dat er juridische personen worden ingeschakeld. Ook al zeggen ze tegen je dat alles klopt en het niet nodig is ;). Wij nemen alles graag voor je uit handen zodat jij ook rust ervaart en straks met een gerust hart kunt tekenen. Zo weet je zeker dat alles klopt. Ik weet als geen ander dat je financiële situatie voor de rest van je leven kan veranderen. Een laatste fijn kloppend zakcentje is daarom mooi meegenomen.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Na 2 jaar ziekte moest ik middels een VSO uitdienst. Helaas wilde mijn werkgever de juridische kosten niet vergoeden. Ondanks dat was het inzetten van Linda’s hulp het meer dan waard. We kregen een transitievergoeding die 2000,- euro hoger was. Het was fijn dat Linda alle communicatie met mijn werkgever voor mij deed. Dit gaf mij rust en een veilig gevoel dat alles goed gebeurde.

Marjolein

Linda en Willianne, ik wil jullie beiden hartelijk bedanken voor de ondersteuning en het snelle reageren en acteren. Jullie zijn top.Ik heb het gevoel dat ik, ondanks dat het me nog steeds zwaar valt, mijn baas weer recht in de ogen kan kijken. Vooral omdat jullie als mental coach en mediator met de juiste juridische kennis twee tegenover elkaar staande partijen weer tot elkaar weten te brengen.

Piet

Projectleider

Linda heeft mij het vertrouwen gegeven dat alles goed zou komen. Ze heeft mij op persoonlijke en laagdrempelige manier geholpen, waardoor ik goed begreep wat er precies in de VSO stond. Door Linda’s doortastende aanpak weet ik zeker dat we niks over het hoofd hebben gezien! Het was een spannende tijd, maar na het ondertekenen van de VSO voel ik mij opgelucht en kan ik mij richten op de toekomst. Op naar nieuwe avonturen!

Kristel

Docent VO

Onlangs was daar het moment; Twee jaar ziek, de UWV-molen ging draaien en ik moest keuzes gaan maken m.b.t. mijn toekomst. Linda heb ik ingeschakeld op ‘t moment dat ik de keuze heb gemaakt om afscheid te gaan nemen van mijn werkgever. Zij heeft voor mij de onderhandelingen voor de vaststellingsovereenkomst met mijn werkgever op geweldige wijze uit handen genomen en mij ‘n luisterend oor geboden. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik kreeg waar ik recht op had. Ik vond ‘t ontzettend fijn om met Linda te werken, ‘n vrouw die vol passie, kennis en kunde recht op haar doel afgaat, eruit sleept wat er uit te slepen valt en ontzorgt in ‘n voor mij toch al heftige periode. Ik gun iedereen ‘n Linda in dit soort situaties! Ik ben haar onwijs dankbaar!

Danielle

Linda heeft mij geholpen met mijn VSO, ik heb het contact als zeer prettig en meegaand ervaren. De onderhandeling is daardoor soepel verlopen en ik heb daardoor met een prettig gevoel afscheid genomen van een niet zo’n prettig bedrijf. Linda reageert snel en is professioneel, ze geeft ruimte voor eigen inbreng en heeft goede tips. Ik zou haar zeker aanraden!

Wouter

Sales Manager

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

  1. Jan Verhoeven

    Goede verhalen maar ik heb dus te vroeg contact gezocht begrijp ik.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Jan, ik weet niet precies waar je in 2 jaar ziekte zit. Je kan natuurlijk al met ons bellen en we helpen je graag op weg. In de blog staat wanneer we je pas echt met ontslag kunnen helpen. Stekte met alles en je mag altijd bellen. Groeten Linda

      Antwoord
  2. Miranda Rietveld

    Hoi, duidelijke website mijn complimenten 🙂 maar ik heb toch nog een vraag. Zoals het er nu naar uit ziek ben ik gedeeltelijk hersteld en niet volledig hersteld als ik 2 jaar ziek. Ik kan niet duidelijk achterhalen of mijn werkgever de loondoorbetaling voor de volledige uren mag stopzetten of alleen voor de uren dat ik nog ziek ben. Hetzelfde geldt voor ontslag. Mag mijn werkgever mij ontslaan voor mijn volledige aantal uren of alleen voor de uren dat ik nog niet hersteld ben als ik 2 jaar ziek ben. Alvast bedankt voor je reactie.

    Antwoord
    • Linda

      Ik heb je even gemaild, er is veel onduidelijkheid lees ik. Het is handiger om hier even over te bellen.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.