...
Gepubliceerd op 25 december 2024
Mag ik ontslagen worden als ik ziek of zwanger ben?
Pas op met het doorsturen van werkgerelateerde zaken naar je privé mail! | De Ontslagexpert

Hoe zit het nu precies als je ziek of zwanger bent. Mag je dan ontslagen worden en of meewerken aan een ontslag? In deze blog leg ik alles uit.

Er geldt een ontslagverbod als je ziek of zwanger bent!

Wanneer je ziek of zwanger bent, geldt er een officieel ontslagverbod voor jou als werknemer. Dit betekent dat een werkgever je niet zomaar kan ontslaan.

Ziek en ontslag?

Wanneer je ziek bent is het in de wet zo geregeld dat een werkgever twee jaar een zieke werknemer moet begeleiden en twee jaar loon door moet betalen. In sommige (grote uitzondering) CAO’s zelfs nog langer. Wanneer je dus ziek bent en je werkgever wilt je ontslaan dan wordt dit niet zomaar geaccepteerd door het UWV. Het UWV kan het mogelijk zien als er onderuit komen van de twee jaar loondoorbetalingsverplichting van de werkgever en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vanaf 41 weken ziekte weet het UWV dat je ziek bent

Het is zelfs zo dat werkgevers verplicht zijn om je ziek te melden bij het UWV vanaf 41 weken ziekte. Je moet dus beseffen dat vanaf dit moment het UWV weet dat je ziek bent. Als er dan opeens heel kort daarna een WW aanvraag binnenkomt dan kan dit tot vragen leiden en mogelijk afkeuring van je WW. Daarom is het zo belangrijk om de juiste hulp in te schakelen.

Bij sommige “ziekte” situaties toch ontslag mogelijk

Er is een verschil of er sprake is van een chronische ziekte is of een overspannenheid die mogelijk zelfs veroorzaakt wordt door het werk. Afhankelijk van je situatie kan er dan toch soms een ontslag mogelijk zijn. We moeten heel goed kijken wat realistisch is en kan zodat je geen problemen met je WW aanvraag krijgt. Neem hiervoor contact met ons op. Dit vergt echt maatwerk!

Voor de beeldvorming, mocht je nog in een hele zware burn-out zitten met nu nog even geen zicht dat het weer beter met je gaat dan ben je nog te vroeg voor een VSO. Gaat het inmiddels stukken beter met je en moet je binnenkort weer gaan re-integreren en zie je dit echt niet zitten dan valt er mogelijk over ontslag te praten.

Voor de beeldvorming, heb je een chronische ziekte en het gaat daarom niet goed met je. In deze situaties raden wij het af om met ontslag te gaan. Wanneer je toch niet hersteld, ziek blijft en hebt ingestemd met een ontslag dan kan je serieuze problemen krijgen met je WW aanvraag. Als blijkt dat de ziekte er eigenlijk al heel lang was en werkgever nu onder zijn loondoorbetalingsplicht uit wilt komen kan ernstige consequenties hebben.

Zwanger en ontslag?

Als zwangere mag je niet ontslagen worden. In deze situatie is het altijd het veiligste om in dienst te blijven. Wel hebben wij ooit een zwangere klant gehad die het echt nog maar net twee dagen wist dat ze zwanger was dan is het een ander verhaal. Of als er bijvoorbeeld een reorganisatie is en je zou heel graag weg willen dan zijn er soms mogelijkheden dat je hier als zwangere wel aan mee kunt werken. Echter is dit niet ideaal. Het beste zou zijn om er na je bevallingsverlof op terug te komen. Je weet namelijk nooit of je mogelijk nog ziek gaat worden naar aanleiding van je zwangerschap en of bevalling. 

Het ontslagverbod bij zwangerschap?

Het ontslagverbod loopt nog 6 weken na afloop van je bevallingsverlof. Was de werknemer ziek nav de zwangerschap dan gaat de 6 weken opzegverbod in na het moment dat de werkneemster weer aan het werk is gegaan of had moeten gaan.

Uitzonderingen wanneer ontslag van een zwangere toch kan?

  • Als zij zelf instemt met bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst (maar niet tijdens het zwangerschapsverlof of bevallingsverlof).
  • Tijdens de proeftijd als de rede niet de zwangerschap is.
  • Ontslag op staande voet maar dan heb je ernstige dingen gedaan waarbij niet van de werkgever verwacht kan worden dat die je nog indienst wil houden.
  • Wanneer in de onderneming alle werkzaamheden worden beëindigd (tenzij in zwangerschapsverlof of bevallingsverlof dan moet men voor deze zwangere even wachten).
  • Wanneer een onderdeel in de onderneming wordt beëindigd waarbij de zwangere uitsluitend of in hoofdzaak werkzaam is bij het desbetreffende onderdeel. Wel moet de zwangere al 26 weken op de arbeidsplaats werken die zou komen te vervallen. Zit de zwangere al in haar zwangerschapsverlof of bevallingsverlof dan mag het dus nog niet.

Kortom tijdens het zwangerschapsverlof en of bevallingsverlof kan een zwangere werknemer nooit ontslagen worden. Men moet dan wachten tot het verlof voorbij is. En tijdens de zwangerschap voor het verlof kan er een mogelijkheid zijn om toch ontslagen te worden als zwangere.

2 jaar ziek dan mag ontslag

Wanneer je 2 jaar ziek bent geldt er geen ontslagverbod meer. Mits er geen loonsanctie door het UWV is opgelegd.

In mijn blog ‘Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?‘ lees je hier alles over.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.