We krijgen vaak opmerkingen dat mensen bepaalde rechten hebben bij ontslag en daardoor gaan mensen er vanuit dat ze bepaalde dingen horen te krijgen. Echter bij een ontslag middels een VSO (vaststellingsovereenkomst) mag men met elkaar vastleggen wat men wilt en hier zit dan ook het gevaar.
Hoor ik vakantiedagen uitbetaald te krijgen tijdens een ontslag via het UWV?
Wanneer je ontslagen wordt via een ontslagvergunning UWV dan krijg je een bepaalde basisdeal. Dat is dat je recht hebt op de juiste opzegtermijn en dat je recht hebt op de wettelijke transitievergoeding en op eventueel uitbetaling van je vakantiedagen. Wat deze bedragen precies zouden moeten zijn deelt het UWV verder niet. Ze geven simpel alleen toestemming ja of nee dat ze je mogen gaan ontslaan. Je wilt liever een VSO krijgen dan een ontslagvergunning UWV, lees hier ons uitgebreide blog daarover. En dit is omdat we in een vaststellingsovereenkomst (VSO) echt alles goed en juist kunnen vastleggen met elkaar zodat je achteraf niet naar een rechter moet om juiste bedragen en aantallen uitbetaald te krijgen. Dit kost namelijk ontzettend veel geld en vaak kosten/baten technisch loont dit niet.
Hoor ik vakantiedagen uitbetaald te krijgen tijdens een ontslag via een vaststellingsovereenkomst?
In een VSO mag men met elkaar afspreken wat men wil. Je mag dus ook afspreken dat er geen vakantiedagen uitbetaald worden. Veel werkgevers zetten dit ook in een eerste VSO ontslagvoorstel. Echter zou dit natuurlijk niet slim zijn om hier mee in te stemmen wanneer je dit via een ontslagvergunning UWV wel uitbetaald zou krijgen.
Mag een negatief verlofsaldo verrekend worden?
Veel mensen krijgen voor een heel jaar verlof ingeboekt op hun verlofsaldo. Wanneer deze dan opeens halverwege het jaar uitdienst gaan (door eigen opzegging of bijvoorbeeld door een ontslag middels een ontslagvergunning UWV) dan moet dit saldo aangepast worden naar rato. Dit kan betekenen dat je plots onverwachts in de min gaat met je verlofsaldo.
In de wet staat dat je bij een eindafrekening nog openstaande verlofuren moet uitbetalen. In de wet staat niets over een negatief verlofsaldo. Rechters gaan hier divers mee om en de uitspraken wisselen. De ene rechter zegt dat een werkgever een negatief verlof te allen tijde mag verrekenen. En de andere rechter zegt van niet.
Werkgevers doen er daarom slim aan om dit goed van te voren vast te leggen in een contract of regelement waar de werknemer officieel schriftelijk mee instemt. In sommige contracten staat hier dus al iets over op papier.
Wat is een eindafrekening?
Je eindafrekening is een afrekening wanneer je uitdienst gaat. Je krijgt dan bijvoorbeeld ook eventueel nog opgebouwd vakantiegeld en andere rechten uitbetaald. Hiermee is alles financieel afgewikkeld met je (ex)werkgever.
Conclusie negatief verlofsaldo wel of niet verrekenen?
Er is dus geen eenduidig antwoord op deze vraag. En afhankelijk van welke rechter je dossier zou beoordelen kan je het wel of niet eisen. Naar de rechter gaan kost vaak meer dan dat het oplevert dus probeer er toch onderling uit te komen.
In een VSO kan je afspreken wat men wilt!
Via een VSO kan men dus met elkaar afspreken wat men wil. Je kan bijvoorbeeld ook vastleggen in de VSO dat het saldo als 0 wordt beschouwd en er geen verrekeningen negatief dan wel positief worden doorgevoerd. Dit is altijd een onderhandelpunt in een VSO onderhandeling. Wij hebben inmiddels meer dan 1000+ ontslagzaken onderhandeld en weten precies wanneer het verstandig is om akkoord te gaan of wanneer er nog meer in de VSO zit. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij je VSO kunnen bekijken en de ontslagonderhandelingen voor jou kunnen voeren. Bekijk hier meer over onze werkwijze en wat we voor jou kunnen betekenen.
0 reacties