...
Gepubliceerd op 17 oktober 2024
Ik ben ziek maar ik wil niet meer terug naar mijn werkgever. Kan ik met ontslag?
OntslagExpert-april-34

Wanneer je ziek bent, ga je vaak goed nadenken over je werk. Wil je hier nog wel re-integreren? Hoe zie jij je werkgever? Ga je nog wel gelukkig worden bij je huidige werkgever? En als je echt niet meer terug wilt naar je werkgever, kan je dan wel met ontslag als je ziek bent? Want er geldt een opzegverbod, toch? Wij van De Ontslagexpert bekijken uitgebreid jouw casus en adviseren je of je wel of niet met ontslag kan gaan. Lees gauw verder in welke situaties je wel met ontslag kan gaan!

Zelf met ontslag gaan met een werkgerelateerde ziekte

Wanneer je een werkgerelateerde ziekte hebt, denk aan overspannenheid of een burn-out, dan kan het vaak beter zijn om met ontslag te gaan. Immers, je bent ziek geworden vanuit je functie bij deze werkgever en dit is vaak al een teken dat er iets niet goed zit in je werk. Met ontslag gaan geeft je de rust en ruimte die je nodig hebt om ten eerste er weer bovenop te komen en ten tweede na te gaan denken over wat je dan wel leuk vindt, en wat bij je past.

Officieel geldt er een ontslagverbod als je ziek bent, je kan dan niet met ontslag en je werkgever mag jou ook niet ontslaan, maar in sommige situaties kunnen wij je alsnog helpen aan een ontslag. Je gaat dan niet ziek uit dienst maar je meldt je vlak voor het ondertekenen van een eventuele vaststellingsovereenkomst beter, waardoor er op het moment van tekenen geen opzegverbod is.

Tip: lees hier wat voor deal je kan verwachten als je zelf om ontslag vraagt.

Hoe ziet dit eruit?

Als eerste moeten we vaststellen hoe jouw situatie eruit ziet en of het verstandig is om met ontslag te gaan. Hier krijgen we vaak in één gesprek al een goed beeld bij, waarna wij alles aan je voorleggen. Vervolgens gaan wij (in uitzonderlijke gevallen jijzelf, maar vaak is het beter als wij dit doen), bij je werkgever polsen voor een ontslag via een vaststellingsovereenkomst (VSO). Dit houdt in dat jij een WW-uitkering kan aanvragen na ontslag, wat heel belangrijk is als je een tijd ziek bent geweest.

Wij noemen de voordelen voor de werkgever op van het ontslag (vaak is dit een win-win want een zieke werknemer is een grote kostenpost voor een werkgever). Vervolgens controleren wij de VSO, of deze ook echt WW-proof is. Als dit het geval is geven we jou een go dat je deze mag ondertekenen en meld jij je vervolgens voor het einde van het dienstverband weer beter.

Wij zien dat dit voor bijna alle werknemers goed uitpakt. Je hebt niet meer de stress van de bedrijfsarts, het moeten re-integreren en de (soms) moeizame communicatie met je werkgever. Je krijgt de rust en ruimte om te herstellen waar je zo naar snakt en fit de WW in te gaan!

Kort samengevat: er zijn mogelijkheden om zelf met ontslag te gaan als je:

  • Werkgerelateerd ziek bent;
  • Overspannen bent;
  • Een burn-out hebt;
  • Als je binnen enkele maanden 100% kunt herstellen.

Maar dit is echt maatwerk. Een werkgever hoeft namelijk niet mee te werken aan een VSO. We moeten altijd tijdens een persoonlijk gesprek jouw specifieke situatie duidelijk krijgen, omdat iedereen verschillend is. Plan gratis en vrijblijvend een afspraak met ons in.

Zelf met ontslag gaan met een chronische ziekte

Wanneer je een chronische ziekte hebt is het absoluut niet aan te raden om zelf met ontslag te gaan. Je zal dan echt de 2 jaar ziekte moeten uitzitten en de WIA keuring in gaan, om WIA gekeurd te worden en ervoor te zorgen dat je de uitkering krijgt die bij jou past. Met ontslag gaan als je een chronische ziekte hebt zorgt ervoor dat je je eigen glazen ingooit, wat echt niet verstandig is. Je zet hiermee je financiële toekomst enorm op het spel.

Kort samengevat: het is niet verstandig om zelf met ontslag te gaan als je:

  • Chronisch ziek bent
  • Een ernstige diagnose hebt gekregen
  • Er nog operaties gepland staan
  • Je niet binnen enkele maanden 100% kan herstellen
  • Er een groot risico op terugval is

Tip: bereid je goed voor als je naar de WIA keuring moet gaan na 2 jaar ziekte. Leer wat je wel en niet tegen de UWV verzekeringsarts moet zeggen en welke acties je moet doen vóór de WIA keuring. Krijg toegang tot de online leeromgeving met onze cursus ‘Zorgeloos richting WIA en ontslag’ die ik speciaal voor alle lotgenoten heb gemaakt. Ik heb zelf ook de WIA keuring moeten doen en ik had van tevoren alles willen weten wat ik nu op papier heb gezet!

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.