...
Gepubliceerd op 14 januari 2025
Ziek en tijdelijk contract niet verlengd
Foto linda

Je bent ziek en je tijdelijk contract wordt niet verlengd.  Mag dit eigenlijk wel, een tijdelijk contract niet verlengen als je ziek bent? Je bent immers ziek en niet in staat om te solliciteren of  al ergens anders aan het werk te gaan.

Mag mijn tijdelijk contract niet verlengd worden als ik ziek ben?

Ja, dit mag. Het uitgangspunt is namelijk dat een tijdelijk contract “automatisch” eindigt op de afgesproken datum in het contract. Je werkgever mag jouw tijdelijk contract dus ‘gewoon’ niet verlengen, zelfs als je ziek bent. Wat dan weer niet mag, is dat jouw ziekte de reden van het niet verlengen is. 

In dat geval kan er namelijk sprake zijn van discriminatie en dat is wettelijk gezien niet toegestaan. Dat er sprake is van discriminatie blijkt in de praktijk echter lastig om te bewijzen: een werkgever zal niet snel toegeven dat de ziekte de reden is van het niet verlengen van het contract en dit kan je als werknemer bijna niet bewijzen. Tegen deze beslissing van de werkgever in gaan is in de praktijk dus vaak lastig. Een voorbeeld wanneer het wel te bewijzen is, is wanneer je werkgever jou schriftelijk laat weten dat jouw ziekte de reden van het niet verlengen van het contract is. 

Wat nog belangrijk is om te weten, is dat wanneer het tijdelijk contract langer dan zes maanden duurt, je werkgever verplicht is om jou minimaal één maand voorafgaand aan de overeengekomen einddatum te informeren over het wel of niet voortzetten van het contract. Doet je werkgever dat niet, of te laat, dan is hij een vergoeding van maximaal één maandsalaris verschuldigd.

Je werkgever moet je ziek uit dienst melden

Je werkgever moet jou ziek uit dienst melden bij het UWV, uiterlijk op de einddatum van je contract. Als je werkgever zegt ‘zullen we je beter melden en je hoeft dan niet meer te werken’ terwijl je niet beter bent, dan moet je dit altijd weigeren en zeggen dat je nog steeds ziek bent en dus op ziek moet blijven staan. Neem ook niet zomaar vakantiedagen op. Je hebt namelijk recht op uitbetaling van je openstaand verlof. Houd hierbij echt je poot stijf en geef niet toe. Dit kan namelijk anders grote nadelige financiële gevolgen voor jou hebben.

Niet elke werkgever doet de ziek uitdienst melding bij het UWV, omdat zij liever niet hebben dat je ziek uit dienst gaat. Daarom moet jij heel goed opletten dat ze dit wel doen. Je kunt bijvoorbeeld een kopie van de aanvraag vragen aan je werkgever. We hebben een uitgebreid stappenplan geschreven waar je gebruik van kan maken om te checken of alles goed gaat met jouw ziek uitdienst melding. Bekijk hier het stappenplan.

Recht op de transitievergoeding

Wanneer je tijdelijk contract niet wordt verlengd, heb je recht op de transitievergoeding. De transitievergoeding  wordt bepaald aan de hand van de duur van het dienstverband en de hoogte van jouw totale bruto maandsalaris, waarbij (onder andere) het gemiddelde aan overwerkuren en onregelmatigheidstoeslagen ook van invloed zijn op de hoogte van de transitievergoeding. Wil je meer weten over de transitievergoeding? Lees dan onze uitgebreide blog: wat is de transitievergoeding?

Helaas worden er door werkgevers nog steeds grote fouten gemaakt in het berekenen van de transitievergoeding. Zo worden niet alle emolumenten meegenomen, of worden ze op een verkeerde manier berekend. Laat daarom altijd je transitievergoeding controleren. De kosten hiervoor zijn €197,- inclusief BTW, maar dit verdienen wij in 98% van de tijd meer dan terug. Klik hier om direct je transitievergoeding door ons te laten berekenen: https://shop.deontslagexpert.nl/checkout/berekenen-van-de-transitievergoeding

Wil je werkgever dat je een VSO tekent terwijl je ziek bent?

Een tijdelijk contract kan alleen tussentijds beëindigd worden als er een tussentijds opzegbeding overeengekomen is. Als dit beding overeengekomen is, is het mogelijk om het contract tussentijds te beëindigen via een VSO.  Let wel op: als je ziek bent is een ontslag via een VSO absoluut maatwerk. Je kan niet zomaar de VSO ondertekenen, omdat je flink in de knel kan komen met je uitkering. Wanneer je uitkering wordt geweigerd, kom je mogelijk zonder inkomsten te zitten. Wanneer er sprake is van een  chronische ziekte (denk aan ernstige diagnoses, geplande operaties en geen zicht op spoedig herstel) raden wij het ten zeerste af om een VSO te tekenen!

Wanneer je niet chronisch ziek bent, denk hierbij aan een werkgerelateerde ziekte zoals overspannenheid of burn-out, kan een VSO je de rust, ruimte en het geld bieden om op jouw tempo op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging waar je wel weer energie van krijgt. Toch moet je ook hierbij echt juridische hulp inschakelen, want we moeten de VSO volledig controleren of deze juist is opgesteld en of je krijgt waar je recht op hebt. Lees meer informatie over ontslag en een tijdelijk contract, of neem gratis en vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik wil zelf weg tijdens ziekte

Wil je zelf met ontslag tijdens je ziekte? Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een burnout en het werk de reden is dat je ziek bent én blijft? Ook dan kunnen wij je helpen. Zoals al eerder aangegeven betreft dit wel echt maatwerk en is het belangrijk om de risico’s van dit ontslag goed in kaart te brengen. 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.