...
Gepubliceerd op 26 december 2024
Hoe voorkom je de aanzegboete? Aanzeggen moet minimaal 1 maand voor einde contract.

Wist je dat een werkgever verplicht is om jouw contract aan te zeggen? Dit moet minimaal één maand voor het einde van het dienstverband gebeuren. De werkgever moet jou laten weten of zij je contract gaan voortzetten of gaan stoppen. Dit heet het officieel aanzeggen van je contract door de werkgever. Deze regel van aanzeggen is per 1 januari 2015 in gang getreden. Toch hoor ik  nog vaak om mij heen dat werkgevers zich hier niet aan houden. Werkgevers zijn dan een aanzegboete verschuldigd (van maximaal een bruto maandsalaris) en veel werknemers weten niet dat zij hier recht op hebben.

Welke contracten dienen er aangezegd te worden en hoe?

  • Contracten van 6 maanden of langer;
  • dit moet schriftelijke gebeuren, waarbij je als werkgever altijd bewijs moet hebben dat de werknemer het ontvangen heeft. (bijvoorbeeld per aangetekende post, een bevestigingsmail of een schriftelijk akkoord van ontvangst met een datum);
  • dit moet uiterlijk één maand voor einde dienstverband gebeuren;
  • bij het kenbaar maken van een verlenging moet de werkgever meteen de condities vermelden die gelden voor de voortgang van het contract (loon, soort contract, aantal maanden etc.). Wanneer de werkgever geen condities noemt dan gelden de condities van het oude contract.

Aanzeggen mag van tevoren in de arbeidsovereenkomst vastgelegd worden

Stel dat een werkgever weet dat je contract niet verlengd gaat worden bij indiensttreding, denk bijvoorbeeld aan vakantiewerk/seizoensgebonden werk, dan mag zij dit al in de arbeidsovereenkomst vastleggen. De werkgever mag ook uit voorzorg gewoon al aanzeggen dat er geen verlenging komt, komt deze er toch wel dan heeft de werkgever wel voldaan aan de aanzegplicht. Men kan dan geen aanzegboete claimen. Zo zit je altijd safe. Welke stuk tekst je hiervoor moet opnemen in je arbeidscontract lees je in mijn andere artikel KAN EEN WERKGEVER VOORAF ONDER DE AANZEGPLICHT UIT KOMEN, EN HOE?’. 

De aanzegboete

Wanneer een werkgever de aanzegging niet tijdig doet is deze een boete verschuldigd. Is er helemaal geen aanzegging gedaan dan is dit één bruto maandsalaris. Wordt er te laat aangezegd dan moet dit maandsalaris naar ratio (over de periode dat men te laat is met aanzeggen).

Voorbeeld 1. De aanzegverplichting wordt helemaal niet opgevolgd: De werkgever is dan een boete verschuldigd van één bruto maandsalaris. Het contract loopt desondanks wel gewoon af op de datum einde contract.
Voorbeeld 2. Te late aanzegging van het niet willen voortzetten: De werkgever zegt één week te laat op en wil jouw contract niet voortzetten. De werkgever is jou dan één week aanzegboete verschuldigd, dit gaat dus naar rato.
Voorbeeld 3. Te late aanzegging maar wel een verlenging: De werkgever zegt één week te laat op en wil jouw contract wel voortzetten. De werkgever is ook dan jou één week aanzegboete verschuldigd, dit gaat dus naar ratio.

Aanzeggen geldt ook voor oproepkrachten

Heb jij een tijdelijk oproep contract en maak jij wisselende uren dan is de boete het gemiddelde maandsalaris over de afgelopen 12 maanden.

Tips werknemer

  • Wanneer je van mening bent dat je recht hebt op een aanzegboete, dien dan schriftelijk een verzoek in bij de werkgever.
  • Het kan zijn dat een brief van een externe specialist meer body geeft en de werkgever eerder overgaat tot uitbetaling.
  • De vordering op een aanzegboete dien je uiterlijk binnen twee maanden, na einde contract, in te dienen bij de werkgever.
  • Als de werkgever weigert de aanzegboete uit te betalen kun je een verzoek indienen bij de kantonrechter (dit kost veel geld dus loont kosten baten technisch vaak niet).
  • Let op: je werkgever is natuurlijk niet blij dat je de aanzegboete claimt. Wees je bewust dat je mogelijk de goede relatie op het spel zet. Je kan daarom zelf ook 6 weken voor het einde van je contract de werkgever wijzen op het officieel aanzeggen en de eventuele boete hierop. Verzoek en reminder de werkgever om jou te informeren.
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

7 Reacties

  1. Marjan heemskerk

    Goed artikel! Ik zie dit bij mijn klanten nog te vaak misgaan, omdat ze het te complex vinden. Duidelijke voorbeelden! Dank je wel!

    Antwoord
    • Linda

      Ja echt heel erg zonde, gewoon goed agenderen alle einde contracten. Ik zet altijd 2 reminders per personeelslid in mijn agenda 1 op 8 weken van te voren en 1 op 6 weken van te voren. Nog nooit fout gegaan hihi.

      Antwoord
  2. Susan Werff

    Mijn contract liep 31 januari af, dat wist ik niet.
    24 januari zegt de GM tijdens mijn werk, wat ik respectloos vind, dat mijn contract niet wordt verlengd.
    Ik vraag of hij weet wanneer mij contract afloopt en wanneer mijn laatste dag is. Hij weet het niet en beloofd mij dat hij dat de volgende dag gaat mailen.
    Ik hoor niks van de GM en mail hem de volgende dag en zie dat hij op vakantie is en 2 februari terug komt.
    In de tussentijd sta ik nog wel op het rooster tm 19 februari.
    2 en 3 februari sta ik op het rooster en meld mij ziek, buikgriep.
    Opeens vind ik op 3 februari mijn contract en weet dat 31 januari mijn laatste dag was.
    Vervolgens stuurt HR op 3 februari mij een contract, maandcontract van 1 februari tm 28 februari, heb niet getekend.
    Ik lees opeens op internet dat ik recht heb op een maandsalaris inclusief vakantiegeld ivm aanzegging.
    Ik mail HR en de GM dat ik recht heb op een aanzegvergoeding.
    Ze zijn boos dat ze moeten betalen en willen 24/31 dagen betalen.
    Heb nogmaals gemaild dat ik recht heb op een volle maand.
    Ze gaan het storten en mailen mij dat ik moeilijk doe.
    Een week voordat je contract afloopt mondeling tijdens werktijd vertellen dat je contract niet verlengd wordt, ben al de vijfde medewerker in 3 maanden tijd.
    Dit doen ze met opzet!

    Antwoord
    • Susan Werff

      Ik heb 4 januari meteen mijn locker leeggehaald op het werk.
      Dit smerige spelletje herhaling ze de hele tijd.
      En hoe durven ze mij een contract te sturen van een maand, februari.
      Dan zou ik een maand daar werken voor geld ipv een maandsalaris en niet werken.
      Is het strafbaar wat mijn werk doet?
      Het is met voorbedachte rade.
      Veel ex-collega die er net als ik eruit zijn gezet weten niet dat de zegplicht bestaat.
      Ik zou graag nog schadevergoeding eisen, ze hebben mij emotioneel flink geraakt.
      Ben door hun toedoen naar mij in de stress geraakt, moet nog een uitkering regelen. Zodoende zal mijn uitkering alleen maar lager worden ivm te laat aanmelden bij UWV.

      Antwoord
    • Linda

      Hi Susan,

      wat een nare situatie. Je hebt inderdaad recht op de aanzegboete en sterker nog omdat je door werkte en je ziekmelde lijkt het er zelfs op dat er een stilzwijgende contractsverlenging is in gegaan. Wat betekent dat je automatisch een verlenging hebt gekregen van het zelfde contract als de laatste met dezelfde looptijd. Maar ik denk dat je er liever niet meer werkt.

      Sterkte en succes en goed dat je voor jezelf bent opgekomen met die aanzegboete. Verder kan je helaas niks claimen.

      Liefs Linda

      Antwoord
  3. A. van der Vliet

    Goedemorgen,
    Een vraag. Op 11 november 2019 ben ik begonnen aan deze baan met een contract van 6 maanden. Na 7 maanden is deze met 5 maanden verlengd tot 31 oktober a.s..
    Op 20 oktober kreeg ik de telefonische mededeling dat mijn contract niet wordt verlengd.
    Dit zonder de wettelijke aanzeg termijn van 1 maand in acht te nemen.
    Heb ik recht op een aanzeg boete?
    Ik hoor graag van u.

    Met vriendelijke groet, Aaltje.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Aaltje, 

      je hebt inderdaad recht op de aanzegboete. Deze brief kan je hiervoor gebruiken: https://www.deontslagexpert.nl/product/brief-aanzegboete-vorderen-werknemer/

      groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.