...
Gepubliceerd op 29 oktober 2024
Mijn collega verdient meer dan ik!

Je herkent het vast. Je komt erachter dat je collega meer verdient dan jij! Wanneer je je collega’s wat langer kent, wordt er vroeg of laat toch over salaris gesproken. Want laten we eerlijk wezen, iedereen wil eerlijk betaald krijgen en iedereen is nieuwsgierig naar wat anderen verdienen. Helemaal wanneer jij wel of niet meer werkzaamheden of verantwoordelijkheden hebt.

Hoe wordt een salaris bepaald?

Daar ik al jaren op HR afdelingen werk wil ik jullie wat meer vertellen over hoe een salarisonderhandeling vanuit een bedrijf gebeurt. Het is eigenlijk heel simpel. Bedrijven hebben vaak een salarishuis. Dit is een grote tabel met schalen en treden met verschillende bedragen. Bepaalde functies worden in een bepaalde schaal gezet. Deze salarishuizen zijn vaak niet inzichtelijk voor werknemers. Je krijgt alleen te horen of je bijvoorbeeld in schaal 1 of 3 zit en dan trede 10 of 15. Waar veel mensen zich in vergissen is dat jij in schaal 2 trede 18 wellicht meer verdient dan in schaal 3 trede 2. Laat je hierdoor niet misleiden. Indien er geen salarishuis is, wordt er vaak gekeken naar de salarissen binnen een afdeling. Zo bepaald men wat ze ongeveer aan een nieuwe medewerker kwijt willen zijn.

Hoe komt het dat de een meer verdient dan de ander?

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er vaak gevraagd naar een salarisindicatie. Veel mensen noemen dan hun huidige salaris. HR kijkt vervolgens of dit past bij hetgeen zij kunnen bieden. HR doet een voorstel wat vaak rondom de genoemde salarisindicatie ligt. Willen ze iemand heel graag hebben en onderhandelt deze stevig dan krijgt die persoon meer voor elkaar. In een eerdere blog schreef ik al over hoe je een arbeidsvoorwaardengesprek kunt aanpakken. Ik zeg altijd wanneer je overstapt van werkgever onderhandel dan goed! Vaak zijn dit de mensen die meer verdienen. Ook wanneer er een beoordelingsronde is en je krijgt een fantastische beoordeling en je krijgt meer verantwoordelijkheden durf dan over je salaris te spreken.

Tips wanneer je collega meer verdient dan jij:

Kijk altijd goed naar de werkervaring van je collega, de taken die hij/zij doet, de verantwoordelijkheden die hij/zij heeft en hoelang iemand al ergens werkt. Kijk naar een goed moment om iets bespreekbaar te maken en voor beide tips geld dat het de manier is waarop je iets brengt en hoe je iets onderbouwt.

Tip 1: onderhandel in de toekomst goed wanneer je een overstap maakt. Vaak is het probleem gewoon een ”slappe” onderhandeling of pech! Was er nood en moest men iemand aannemen dan willen ze eerder meer betalen. Komt iemand letterlijk bij een concurrent vandaan of uit dezelfde branche dan betalen ze ook al snel meer voor je.

Tips 2: ga in gesprek tijdens de beoordelingsronde of salarisverhogingsperiode met je leidinggevende.

  • Onderbouw waarom je meer wilt verdienen aan de hand van taken en verantwoordelijkheden.
  • In sommige gevallen kan je ook aangeven dat je weet dat al je collega’s X verdienen en jij hier wel erg van afwijkt, terwijl je beter werk levert of in de sales meer verkoopt.
  • Je kan ook aangeven dat je salaris niet marktconform is. In mijn blog over arbeidsvoorwaarden heb ik een tool genoemd die je kan gebruiken. Soms kan je ook op Monsterboard kijken en staat hier een salarisindicatie bij.

Hoe heb jij dit aangepakt? Heb je tips voor anderen?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Jarno

    welke tool, en waar staat ‘ ie precies?

    Je kan ook aangeven dat je salaris niet marktconform is. In mijn blog over arbeidsvoorwaarden heb ik een tool genoemd die je kan gebruiken. Soms kan je ook op Monsterboard kijken en staat hier een salarisindicatie bij.
    Hoe heb jij dit aangepakt? Heb je tips voor anderen?

    Antwoord
    • Linda

      Je kunt het beste even zoeken op Intermediair Salariskompas.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.