...
Gepubliceerd op 10 januari 2025
Wanneer ben ik een kwetsbaar persoon voor het Coronavirus en hoeveel moet ik doorbetaald worden?
Linda Zwanenburg van De Ontslagexpert

Wanneer ben je een kwetsbaar persoon voor het Coronavirus?

Kwetsbare personen zijn ouderen (70+) en personen met een verminderde weerstand en of aandoening:

  • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
  • chronische hartaandoeningen;
  • diabetes mellitus (suikerziekte);
  • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
  • verminderde weerstand tegen infecties:
    • door medicatie voor auto-immuunziekten,
    • na orgaantransplantatie,
    • bij hematologische aandoeningen (bloedziekten),
    • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is,
    • bij chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
  • een hiv humaan immunodeficientievirus -infectie in overleg met de behandelaar.

Bron: RIVM 

Mag ik als kwetsbaar persoon voor het Coronavirus thuis blijven van werk?

Deze personen wordt gevraagd conform RIVM richtlijnen om thuis te blijven. Deze kwetsbare personen moeten door de werkgever naar huis gestuurd worden of ze nu wel of niet thuis kunnen werken. Lees de uitgebreide blog over “Wanneer je mag thuiswerken ivm Coronavirus

Wie bepaalt of ik onder de kwetsbare personen val?

In principe geef jij als werknemer aan dat jij vind dat je onder de kwetsbare personen valt en daarom thuis wilt blijven. Je bent niet verplicht om aan de werkgever uit te leggen waarom dit is of wat jij medisch hebt waarom jij kwetsbaar bent. Echter kan het delen van deze informatie wel bijdrage om ook zonder discussie (tussen werkgever en werknemer) doorbetaald thuis te kunnen blijven. 

Wat als er discussie ontstaat tussen werkgever en werknemer?

In dat geval zal de bedrijfsarts ingeschakeld moeten worden en zal deze een oordeel moeten geven. De bedrijfsarts zal een (telefonische) afspraak met de werknemer moeten inplannen om de medische achtergrond te kunnen beoordelen. Laat heel duidelijk zijn dat een werkgever absoluut geen medisch oordeel mag geven of jij wel of niet kwetsbaar bent. Ook de uitspraak van je huisarts zal niet leidend zijn. 

De bedrijfsarts vindt dat ik niet kwetsbaar ben?

In dit geval kan je een Second Opinion bedrijfsarts aanvragen of een UWV deskundigenoordeel. De kosten voor een UWV deskundigenoordeel voor de werknemer bedraagt op het moment van schrijven E 100,- euro. 

UPDATE! Moet mijn werkgever mijn loon doorbetalen als ik een kwetsbaar persoon ben?

Voor deze vraag heb ik contact gezocht met het UWV. Er is veel onduidelijkheid ook onder de arbeidsjuristen. Eerst dacht men dat er conform ziekteregels doorbetaald moest worden echter zegt het UWV anders.

Het UWV geeft aan dat iemand niet officieel ziek ziek is. Als er geen Corona was dan kon je gewoon werken. Daarom is het geen ziekmelding! Je mag van de overheid en richtlijnen gewoon niet werken omdat je kwetsbaar bent. Hiermee moet er dus ook gewoon 100% loon doorbetaald worden door de werkgever.

UPDATE! Moet ik als kwetsbaar persoon ziek uitdienst gemeld worden als mijn contract afloopt?

Omdat je dus niet officieel ziek bent op papier is er dus geen ziek uitdienst melding nodig vanuit de werkgever. Je bent namelijk niet ziek, je mag alleen niet werken van de richtlijnen. Hiermee ga je dus niet de ziektewet in bij het UWV maar de WW (mits je hier recht op hebt).

Is dit dan nu ook een officiële ziekmelding op papier?

Deze vraag ben ik nog aan het uitzoeken. Hier is wat discussie over gaande. Dit kan in sommige gevallen namelijk erg belangrijk zijn wanneer bijvoorbeeld een contract afloopt. Moet een kwetsbare werknemer dan ook ziek uitdienst gemeld worden. Zodra ik dit weet update ik deze blog. 

Wil je sparren over jouw persoonlijke situatie?

Mocht je willen sparren of willen overleggen hoe jij dit het beste kunt aanvliegen dan kun je contact met mij opnemen

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

  1. Madelon

    Dag Linda,
    Blij met de vondst van deze website en hopelijk kun jij mij verder adviseren in mijn situatie. Mijn contract loopt bijna af, en ben ik inmiddels toe aan een contract voor onbepaalde tijd. Maar omdat ik Diabetes Mellitus Type 1 heb, werk ik momenteel niet (Eigen verzoek!). Mijn werkgever heeft mij ziek gemeld, terwijl ik dat gelukkig niet ben. Gister heb ik gesproken met mijn werkgever en er werd mij verteld dat er geen nieuw contract kan komen omdat ik ben ziek gemeld. Ik heb op jouw website informatie hierover gelezen, en zag dat ik helemaal niet ziek gemeld had mogen worden omdat ik handel naar de richtlijnen van het RIVM. Hoe kan ik deze situatie het beste aanpakken? Omdat ik op de hoogte wil blijven over hoe verder, heb mezelf ingeschreven om nieuwsbrieven te ontvangen. Met vriendelijke groet, Madelon

    Antwoord
    • Linda

      Inmiddels hebben wij contact met elkaar Madelon. 😀

      Antwoord
  2. Els Maier

    beste ,linda
    Ik heb even een vraag over mijn situatie
    Ben al twee maanden thuis om dat ik een kwestbare medewerker
    ben heb caronaverlof gekregen en nu heb ik tot 8 juni vakantie .mijn leidindgevende belde of ik na de vakantie dan weer kan werken.
    Ik heb gezegd heb last van angstaanvallen ook mijn man is hart patiënt, en ik heb astma ,ik ben 64 en mijn man is 65.ik werk in de zorg.
    Groeten Els

    Antwoord
    • Linda

      Hi Els,
      als kwetsbaar persoon in de zorg zijn de regels net een beetje anders. Het is dus eigenlijk heel lief dat je werkgever je coronaverlof heeft gegeven. Hier zullen jullie samen naar moeten kijken wat men kan en wil in deze situatie. Mijn advies ga het gesprek met elkaar aan en kijk hoe jullie elkaar kunnen helpen. Als er gewoon een veilige werkplek voor jou gecreeerd kan worden dan zal je hier wel in mee moeten gaan. Wil je vervolgens zelf echt niet werken dan kan je bijv vakantie of onbetaald verlof opnemen. Sterkte met alles. 
      Groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.