Erger je je wild aan die ene collega? Voel je je om een of andere reden altijd een beetje geïntimideerd door je baas? Dat is heel makkelijk op te lossen! Het ligt namelijk aan jezelf! Huh? Ja, echt waar. Misschien is dat niet echt wat je wilde horen, want die collega is echt zó vervelend. Iedereen vindt haar irritant, dus het ligt echt niet aan jou. Ehm ja… toch wel. Echt.
Waarom heb ik irritaties tegen iemand?
In alle gevallen dat je (te) emotioneel op iemand reageert – je wordt boos, verdrietig, bang – dan betekent dat die ander een haakje heeft waar jij je jas aan kunt ophangen, om het zomaar uit te drukken. Het goede nieuws is: op het moment dat jij geen jas meer hebt, hoef je niets op te hangen en reageer je veel minder emotioneel. Je kunt iemand dan beter zien zoals diegene werkelijk is (en misschien is diegene dan nog steeds irritant, maar heb jij er wonderlijk genoeg véel minder moeite mee).
Geen jas meer
‘Geen jas meer hebben’ betekent dat je onderzoekt waarom je zo op iemand reageert. Hoe je dat doet:
- Kijk zo objectief mogelijk naar de situatie; wat gebeurt er precies en wat zit je het meeste dwars?
Is het dat zeurderige stemmetje? Is het de manier waarop iemand staat? De kleding? Het kan van alles zijn. - Waar doet dat specifieke element je het meest aan denken? Welk beeld roept het op?
Het kan zomaar zijn dat het beeld teruggaat naar je jeugd – je ouders, juf, meester, opa, oma, etc. - Zodra je weet waar het gevoel vandaan komt, kun je wat er op je werk gebeurt scheiden van je vroegere ervaring.
- Wellicht zijn bovenstaande drie stappen genoeg. Mocht dat niet het geval zijn en blijf je last houden, dan is het misschien goed om een keer een gesprek met een coach te hebben.
De irritatie ligt aan jou
O ja, ik had ook nog slecht nieuws. Nou, het slechte nieuws is dat je dus niet meer iemand anders de schuld kan geven van jouw irritatie. Je moet zelf aan de bak. En eigenlijk is dat ook weer goed nieuws, want jezelf veranderen dat kun je; een ander veranderen lukt eigenlijk nooit.
Trouwens, het kan ook andersom: dan word je heel blij van een persoon of ben je graag bij iemand. Dat is op zich natuurlijk fijn, maar het kan ook betekenen dat die positieve eigenschap zich bij jou ook wil ontwikkelen. Je ziet hem dan alleen bij de ander en niet bij jezelf.
0 reacties