...
Gepubliceerd op 24 december 2024
Hoe bereid ik me voor op een sollicitatiegesprek?
Bedrijven willen een gemotiveerde werknemer zien op een sollicitatiegesprek en niet een werknemer die solliciteert omdat het moet. Een bedrijf wil dat jij haar overtuigt dat jij daar heel graag wilt werken en waarom in die specifieke job. Waarom ben jij de geschikte kandidaat maar ook waarom zijn zij de geschikte werkgever. Om echt enthousiast en gemotiveerd te zijn moet je weten waar je solliciteert en waarop.

Zorg dat je weet waar je solliciteert.

Lees je goed in op de website voordat je naar het sollicitatiegesprek gaat en neem hier rustig de tijd voor. Weet wat het bedrijf doet, dat je snapt waar het bedrijf voor staat en wat zij belangrijk vinden. Wat maakt hen bijzonder? Zorg dat je weet hoe en hoelang het bedrijf bestaat en of ontstaan is. Wellicht is er een jubileum waarmee je hen kunt feliciteren. Wees attent en laat vooral vallen dat je alles opgezocht en gelezen hebt. Google er even op los, kijk met wie het gesprek is, wellicht ken je via via weer iemand of heb je ooit allebei bij eenzelfde organisatie gewerkt. Alles wat vragen bij je oproept noteer je.

Zorg dat je er netjes en verzorgd uit ziet tijdens het sollicitatiegesprek.

Door het bekijken van de website krijg je vaak al wel een idee wat gepaste kleding is bij desbetreffende organisatie. Verberg eventuele tatoeages en verwijder piercings uit je gezicht. Zorg dat je haar netjes zit en je geen onverzorgde grote uitgroei hebt.
 
Ik adviseer altijd om geen spijkerbroek te dragen bij een sollicitatiegesprek op kantoor functies. Strak in pak past echter ook niet altijd en overal. Daarom voor de mannen een pantalon broek met een overhemd en voor de dames een leuke zwarte broek met een net jasje, jurkje of rokje. Let wel even op de lengte van de rok/jurk en een eventuele decolleté. Draag niet teveel make-up en pas op met het spuiten van je luchtje. Je wilt niet dat de andere partij misselijk word van de geur.
Solliciteer je bijvoorbeeld op een magazijn functie dan adviseer ik een spijkerbroek met een overhemd. Het overhemd maakt vaak net even het verschil en de werkgever ziet dat je moeite hebt gedaan. Dit zal je toch pluspunten opleveren.

Maak een vragenlijstje.

Ik noteer altijd vragen die je aan het bedrijf wilt stellen. Dit vinden ze heel fijn. Je kan dan vragen naar iets wat je op de site hebt gezien en nog niet helemaal begrijpt. Je kan zaken vragen over de vacaturetekst en de afdeling. In mijn blog sollicitatie tips heb ik een lijstje met vragen die je kunt stellen wanneer je vooraf belt, deze vragen kun je ook stellen tijdens het sollicitatiegesprek. Zorg dat ook jij met een compleet beeld weg gaat bij het gesprek, zodat je voor jezelf kunt nagaan of dit is waar jij zou willen werken.

Zorg dat je meteen bij binnenkomst al in de sollicitatie modus zit. 

Wees netjes tegen de receptioniste, ga niet ongeïnteresseerd op je telefoon in de wachtruimte zitten. Ga nog even naar het toilet als de zweetdruppels van het fietsen nog op je voorhoofd staan. Kijk rond, wees geïnteresseerd in het bedrijf, lees een blad , maak een praatje, proef de sfeer, zeg mensen gedag en wacht rustig op je beurt. Waarom is bovenstaand zo belangrijk? Ik vraag de receptionistes altijd om hun indruk! Tegen mij zijn sollicitanten vaak beleefd maar de receptioniste zien soms een heel ander gezicht.

Wat neem je mee naar het gesprek?

– CV en brief
– Uitgeprinte vacaturetekst
– Je opgestelde vragenlijst
– Pen en een mooi notitieblok
– Diploma’s en certificaten
– Legitimatiebewijs

Hoe ga ik om met mijn zenuwen?

Wat ik altijd doe tegen de zenuwen is de gedachte vasthouden dat het een tweezijdig gesprek is. Zij gaan mij beoordelen maar ik ga ook zeker hen beoordelen. Wat ik belangrijk vind is dat ik laat zien wie ik ben. Als dit niet goed genoeg is dan ben ik blij dat ze mij afwijzen en ik daar niet ga werken. Want vroeg of laat zouden er dan teleurstellingen zijn. Daarom mijn tip ”wees gewoon jezelf” en spreek uit dat je enorm zenuwachtig bent. Mogelijk helpt de andere partij je dan een beetje op weg om meer ontspannen te worden.

Neem een glas water
Ik neem zelf vaak een glas water. Ik heb namelijk ook last van gezonde spanning en mijn handen gaan dan soms trillen waarvoor ik mij schaam. Een glas water kan je langer laten staan zonder dat deze koud wordt. Dit voorkomt dat je koude thee of koffie moet opdrinken.

Welke sollicitanten zag ik het liefst?

Ik heb ontzettend veel sollicitatiegesprekken gevoerd. Het viel mij zo vaak op dat kandidaten zich niet in het bedrijf verdiept hadden. Mijn eerste vraag is namelijk vaak wat ze al weten van het bedrijf. Hiermee check ik of ze zich hebben voorbereid en ingelezen. Daarnaast werd ik blij van sollicitanten die enthousiast waren en zelf ook vragen stelden. Zo krijg je veel meer een tweezijdig gesprek wat het voor mij als interviewer ook leuker maakte.

Bereid je voor op de volgende vragen en denk hier goed over na

  • Vertel iets over jezelf?
  • Wat weet je al van het bedrijf?
  • Wat spreekt je aan in ons bedrijf?
  • Wat vind je belangrijk in een baan?
  • Waarom vind je dat belangrijk in een baan?
  • Wat zoek je in een baan?
  • Waar ben je goed in?
  • Welke baan vond je het leukste tot nu toe en welke het minst leuke?
  • Waarom vond je dit de leukste/minste baan?
  • Wat waren je werkzaamheden bij werkgever X?
  • Waar was je goed in en waar was je minder goed in?
  • Wat zou je nog willen verbeteren?
  • Wat voor beeld heb jij van de functie?
  • Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.