Wat zijn verlofstuwmeren en waarom is het een slecht teken voor een bedrijf? Waarom en hoe kan een bedrijf hier beter sturing aangeven? Welke verantwoordelijkheid dienen ook werknemers voor zichzelf te nemen? In deze blog meer hierover.
Waarom bestaat verlof?
Verlof is er zodat werknemers betaald vrij kunnen nemen om bij te tanken en te ontspannen. Veel werkgevers hebben de standaard 25 vakantiedagen. Dit voor het bewaken van een goede werk prive balans. Officieel is er vanuit de wetgeving een minimum van 20 wettelijke vakantiedagen op basis van een fulltime (40 uur per week) dienstverband. Alle dagen boven de zojuist 20 genoemde wettelijke verlofdagen zijn automatisch bovenwettelijke verlofdagen.
Wat is een verlofstuwmeer en waarom is het niet wenselijk?
Je spreekt van een verlofstuwmeer wanneer iemand bijna geen vrij neemt en dus nog een hoog saldo aan verlofuren heeft open staan. Dit is niet wenselijk omdat het eigenlijk een signaal is dat iemand te weinig vrij neemt. De werknemer komt niet toe aan zijn ontspanning en rust wat nadelig kan zijn voor jou als werkgever. Onvoldoende rust betekent een verhoogde kans op ziekteverzuim en een negatief effect op productiviteit en kwaliteit van de werkzaamheden van de werknemer. Ik zeg vaak, dat wanneer een organisatie veel werknemers heeft met een hoog openstaand verlofsaldo, dat de werknemers ”te” hard werken.
Stimuleer alle managers een kwartaal-verlofcheck te doen
Check 4 keer per jaar, ieder kwartaal wat de saldo’s van je team of werknemers zijn. Zorg dat de managers van afdelingen hier opletten en dat zij alle werknemers stimuleren om hun verlof ieder jaar op te maken. Zorg voor een grove vakantieplanning per werknemer. Wat is zijn plan en hoe gaat deze gedurende het jaar zijn verlofsaldo opmaken.
Nieuwe werknemers ‘moeten’ vrij nemen
Let er bijvoorbeeld ook op dat wanneer nieuwe werknemers starten, dit vaak intensieve periodes zijn. Stimuleer hen ook om eens een dag vrij te nemen om even op te laden van alle nieuwe indrukken.
De overwerkers ALARM ALARM
Houd de groep overwerkers goed in de gaten. Dit moet gecompenseerd worden. Wanneer mensen consequent voor langere tijd overwerken zorgt dit vroeg of laat voor problemen. Ja, ook wanneer hun werk hun hobby is. Ik durf je haast te garanderen dat deze persoon vroeg of laat uitvalt!
Zorgplicht van de werkgever
Een werkgever heeft tevens een zorgplicht voor haar werknemers. Zorg goed voor ze en zorg dat ze regelmatig rust krijgen. Werkgevers kunnen namelijk aansprakelijk zijn voor een werknemer haar burnout.
Verantwoordelijkheid werknemer
Ook een werknemer moet zijn ust pakken en is verplicht aan de bel te trekken wanneer het niet goed gaat. Merkt een werknemer dat die kribbig is, moe is, geen zin heeft om naar het werk te gaan of toe is aan rust. Vraag vrij en geef dit aan bij je werkgever, zodat je even een stapje rustiger aan kunt doen. Voorkom zo ziekte!
Controleer je verlofkaart
Soms hebben werkgevers een geautomatiseerd systeem online waarin je verlof kan aanvragen. Andere werkgevers verwerken verlofaanvragen met de hand. In the end blijft het mensen werk en kunnen ook systemen fouten maken wanneer deze niet goed zijn ingericht achter de schermen. De werkgever is verplicht een verlofadministratie en ziekteregistratie bij te houden. Toch geef ik werknemers altijd de tip om ook zelf ieder kwartaal hun verlofkaart op te vragen en te controleren. Is alles juist verwerkt en is alles op de juiste verlofsoort afgeboekt. Denk hierbij aan calamiteitenverlof, zorgverlof, bijzonder verlof. Ik schreef eerder een blog over alle verlofsoorten waar jij mogelijk recht op hebt.
0 reacties