...
Gepubliceerd op 26 december 2024
Je kunt je ziek melden tijdens je vakantie en je vakantiedagen behouden!

Hoe zit het nu eigenlijk als je ziek wordt tijdens je vakantie? Wat veel mensen niet weten is dat wanneer je ziek wordt tijdens je vakantie (en je dus niet meer van die vakantiedag kunt genieten) je je ziek kunt melden bij je werkgever. Deze vakantiedag kun je dan een andere keer opnemen. De werkgever kan bij ziekte bovenwettelijk verlof eerst opmaken. Hoe zit dit?

Wat moet je doen als je ziek wordt tijdens je vakantie?

Allereerst dien je altijd het ziekteverzuim reglement of protocol op te volgen die bij jouw werkgever geldt. Dit moet dus ook wanneer je op vakantie bent. Staat er dat je je leidinggevende dient te bellen, bel deze dan ook. Vaak staat er ook in het protocol hoe je dient om te gaan met ziekte tijdens je vakantie. Vaak wil de werkgever dan een verklaring van een plaatselijke arts die jouw ziekte bevestigt.

Wat de werkgever mag doen bij twijfel over de ziekte.

De werkgever kan bij twijfel alsnog een ziektedag als vakantiedag noteren. De bewijsplicht ligt namelijk bij de werknemer. Ik adviseer daarom iedereen om je bij een plaatselijke arts te melden, zodat je altijd bewijs hebt om aan je werkgever te overleggen. Dit voorkomt gedoe en frustratie bij beide partijen.

Je werkgever mag bovenwettelijke vakantiedagen inzetten tijdens ziekte.

In mijn eerdere blog over wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen heb ik uitgebreid uitgelegd wat bovenwettelijke vakantiedagen zijn. In het kort zijn dit de extra vakantiedagen die je van jouw werkgever krijgt boven op de vakantiedagen die door de wet bepaald zijn. De werkgever is iets meer vrij om te bepalen wat er met bovenwettelijke vakantiedagen gedaan kan worden.
Een werkgever mag bij ziekte de bovenwettelijke vakantiedagen van een werknemer opsnoepen/opmaken. Hierbij geldt dan dus niet dat je je vakantiedagen kunt behouden tenzij je geen bovenwettelijk verlof meer hebt. Let op: dit mag echt alleen van de bovenwettelijke vakantiedagen en nooit van de wettelijke vakantiedagen. Dit moet echter wel ergens schriftelijk zijn overeengekomen. Dit kan dus mogelijk in het ziekteverzuimreglement staan of in je contract. Je moet hiervoor getekend hebben bij indiensttreding. Daarom schrijf ik in mijn blog over het arbeidsvoorwaardengesprek hoe belangrijk het is om goed op te letten waar je allemaal voor tekent en waar je op moet letten. Handige tips in die blog. Zo kan het gebeuren dat er ergens in je contract een kleine regel staat ”door het tekenen van dit contract gaat u mede akkoord met het ziekteverzuimreglement/personeelshandboek” of iets dergelijke.

 

Tips voor de werknemer:

  • Volg het ziekteverzuimprotocol op;
  • zorg altijd voor een verklaring van een plaatselijke arts;
  • houdt je werkgever op de hoogte van eventuele ontwikkelingen (dit zal gewaardeerd worden);
  • controleer wanneer er bovenwettelijk verlof wordt ingehouden of jij hier ook voor getekend hebt.
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.