Optie 1. Calamiteitenverlof voor de eerste nood
Calamiteitenverlof is er voor de eerste ontstane acute noodsituatie. Hoor jij dus opeens kortdag dat je kind nergens meer terecht kan (school opvang) dan is er een noodsituatie. Hiervoor krijg je volledig doorbetaald calamiteitenverlof. Vaak is dit maximaal 1 dag en is dit bedoeld om de eerste nood op te vangen en de oplossing te zoeken en organiseren. Het lastige is dat ik veelal hoor dat kinderen niet naar opa en oma kunnen ivm kwetsbaar zijn waardoor de ouders het zelf moeten oplossen. Kijk eventueel ook of je misschien met andere ouders elkaar om de beurt kan helpen met kids opvangen.
Optie 2. Zorgverlof: het lukt echt niet om oppas te regelen
Werknemers die echt echt geen oppas kunnen vinden kunnen mogelijk (geheel of gedeeltelijk) zorgverlof aanvragen bij de werkgever. Dit is verlof welke je kan inzetten wanneer het noodzakelijk is dat je de zorg voor het zieke kind zelf op je neemt. Alles omtrent zorgverlof lees je in deze speciale blog gericht op zorgverlof.
Een werkgever hoeft dit niet zomaar te accepteren en mag zeker vragen dat je echt alles geprobeerd hebt. Wees ook lief voor je werkgever. Kijk wat je bijvoorbeeld wel nog thuis kan doen. Kan je gedeeltelijk nog werken. Kan je je werktijden met je partner afstemmen. De 1 werkt vroeg, de ander laat en zo wissel je opvang zelf af en hiermee beperk je het zorgverlof zodat je deze ook langer kan spreiden.
Kortdurend zorgverlof:
Hier heb je 2 weken per jaar recht op van je arbeidstijd per week. Stel je werkt 32 uur per week dan heb je 2 x 32 uur recht aan kortdurend zorgverlof. Kortdurend zorgverlof moet voor 70% doorbetaald worden. Tijdens dit betaalde kortdurend zorgverlof mag de werkgever wel vragen om nog te doen wat lukt aan werkzaamheden.
Let op: mogelijk is er afwijking op kortdurend zorgverlof bij CAO, arbeidsvoorwaardenreglement, contract of personeelshandboek opgenomen.
Langdurend zorgverlof:
Is het kortdurende zorgverlof op dan kun je het langdurend zorgverlof inzetten. Hier heb je 6 weken per jaar recht op. Tijdens dit verlof kan de werkgever niet verlangen dat je nog iets doet, omdat je ook geen loon krijgt.
Optie 3: (Onbetaald) Verlof
Optioneel kan je ook nog verlof of onbetaald verlof inzetten. Al begrijp ik dat dit niet wenselijk is. Wellicht dat je werkgever je gewoon wilt bijstaan voor betaald extra verlof thuis (mocht je verlof ook op zijn ed)
Optie 4: gewoon doorbetaling loon en kijken wat je nog kan doen
Door de nieuwe NOW regeling (noodfonds overbrugging werkgelegenheid) krijgt jouw werkgever mogelijk gewoon looncompensatie (tot max 90%). Mocht dit zo zijn dan kan/wil je werkgever je mogelijk tegemoet komen.
Wat als mijn kind Corona heeft of symptomen van hoesten en koorts?
Het zal dan extra lastig zijn voor jou om oppas te vinden. Wie wil er namelijk oppassen op iemand met het besmettelijke virus. Waarschijnlijk zal jij noodzakelijk voor het zieke kind moeten zorgen. Hiermee kom je dan weer terug bij de opties calamiteitenverlof voor de eerste nood en opvolgend het zorgverlof zoals hierboven geschreven.
Daarnaast ben jij mogelijk nu ook besmet en een extra risico op de werkvloer. De overheid heeft besloten in de persconferentie van 23 maart dat wanneer er 1 gezinslid met koorts is de rest van het gezin ook thuis en binnen MOET blijven (uitzonderingen daar voor vitale beroepen).
Ga vooral in gesprek met elkaar?
Het allerbelangrijkste is blijf met elkaar in gesprek (werkgever en werknemer). Hoe kunnen jullie dit samen oplossen. Hoe kunnen partijen elkaar financieel helpen. Wat is er mogelijk. Kan je wellicht met andere collega’s om de dag elkaars kids opvangen etc. Wees creatief, denk mee en neem je verantwoordelijkheid.
Wil je sparren over jouw persoonlijke situatie?
Mocht je willen sparren of willen overleggen hoe jij dit het beste kunt aanvliegen dan kun je contact met mij opnemen.
Foto: Prisca Visser
0 reacties