Per 1 mei 2016 was er nieuwe wetgeving met betrekking tot ZZP’ers de wet DBA. De VAR verdween en de nieuwe (model)overeenkomst werd in het leven geroepen. Toch blijken er in de praktijk veel struggels te zijn. Veel overeenkomsten keurt de belastingdienst af en opdrachtgevers en nemers verkeren in onzekerheid. Regelmatig verschenen er krantenkoppen en nieuwsberichten dat veel ZZP’ers overwegen te stoppen met het ZZP’er zijn. Wat is nu de status?
Waarom is er een overeenkomst nodig?
Nog even heel kort: de nieuwe overeenkomst is ter vervanging van de VAR. Deze overeenkomst toont aan dat er geen dienstverband is maar een losse samenwerking. Ofwel de ZZP’er is echt ZZP’er en geen werknemer. Dit zorgt ervoor dat de opdrachtgever geen loonbelastingen en premies hoeft af te dragen en gewoon de factuur van de ZZP’er kan betalen.
Problemen met de wet DBA
- Er zijn nu veel ZZP’ers zonder modelovereenkomst aan het werk. Dit mag ook gewoon, maar opdrachtgever en ZZP’er nemen hiermee wel een risico.
- Opdrachtgevers zijn terughoudend met het inhuren van ZZP’ers. Zij zijn bang voor naheffingen en boetes van de belastingdienst.
- De begrippen gezag en vervangbaarheid vanuit het arbeidsrecht zorgen voor problemen.
- Veel overeenkomsten zijn afgekeurd.
Tijdelijke oplossing
Staatsecretaris Wiebes van Financiën heeft zich verdiept in alle problematiek mbt de wet DBA en stuurde zijn inzichten aan de Tweede Kamer. Lees de hele brief hier. Onderstaand een samenvatting. De belastingdienst heeft controle gekregen op de reeds beoordeelde (model)overeenkomsten. Deze zijn in sommige gevallen wat streng beoordeeld, maar velen zijn ook juist beoordeeld. Verder zijn ruim 1800 meldingen bij het meldpunt Wet DBA bekeken en is er gesproken met het werkveld.
De volgende wensen zijn er vanuit staatsecretaris Wiebes:
- er moet verduidelijking komen wanneer er wel en niet een (model)overeenkomst nodig is;
- meer duidelijkheid in de algemene modelovereenkomsten over termijn en periodes;
- meer duidelijkheid hoe de belastingdienst met de overeenkomsten om gaat;
- alleen boetes bij fraude en kwaadwillende opzet, anders partijen de kans geven de werkwijze of zaken aan te scherpen en op te lossen;
- verduidelijking van het begrip gezag en vervangbaarheid (deze bepalen sterk of er sprake is van een dienstverband);
- belastingdienst een coachende rol;
Implementatietermijn verlengt
Daarom is de implementatietermijn van de Wet DBA en zijn (model)overeenkomst verlengd tot 1 januari 2018. Dit betekent dat er tot die tijd geen naheffingen en boetes komen. Tenzij je kwaadwillend misbruik maakt van de situatie en of fraude pleegt. Ondertussen gaat de overheid aan de slag om het hele traject te verbeteren en het gebruiksvriendelijker te maken. TIP: Mocht je het alsnog veel te spannend vinden dan kan je de ZZP’er ook altijd op een payroll onderbrengen als beide partijen dit willen. Dan loop je 0 risico en betaal je ook gewoon per gewerkt uur. Lieve ZZP’ers en opdrachtgevers jullie kunnen voorlopig met een gerust hart samenwerkingen aan gaan.
0 reacties